W NASZEJ OFERCIE

SPRZEDAZ DREWNA
TRANSPORT DREWNA
DREWNO KOMINKOWE

» Drewno w wędzarnictwie

Drewno to nie tylko ciepło, ale również smak i zapach.

Rodzaj drewna użytego w wędzarni ma decydujący wpływ na kolor, zapach i smak wędzonych produktów żywnościowych. W polskim wędzarnictwie używa się drewna z drzew liściastych, bez kory – najczęściej olchy, dębu, buku, akacji, brzozy, klonu oraz jesionu. Można także używać zrębków drzew owocowych, na przykład z gruszy, śliwy, wiśni czy też jabłoni. Drewna z drzew iglastych nie stosuje się do procesu wędzenia. Wyjątek stanowi jałowiec, który jednak należy stosować z umiarem.

wedzonki2 wędzenie wedzenie3

Stosując odpowiednie drewna można uzyskać różne walory smakowe i zapachowe:

  • Jabłoń bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmakiem, lekko słodki; można stosować do wędzenia drobiu; barwi skórkę drobiu na kolor ciemno brązowy.
  • Jesion – szybko się pali i opieka potrawy, ostry z lekkim wyróżniającym go smakiem, nadaje wędzonkom złocistożółtą barwę, świetny do dziczyzny.
  • Winorośl – dostarcza dużo dymu, każdy gatunek innego, wszystkie rodzaje posiadają jednak generalnie bogaty i głęboki smak owocowy; polecana szczególnie do wędzenia ryb i drobiu.
  • Akacja – uzyskujemy cytrynowy kolor wędzenia; szczególnie polecana do wędzenia drobiu oraz wieprzowiny.
  • Bez – dym bardzo lekki, łagodny, subtelny z odrobina zapachu (smaku) kwiatowego; polecany do wędzenia owoców morza i baraniny.
  • Dąb czerwony – jedno z najszybciej palącego się drewna, dym ma wyczuwalny smak miodu, oraz posmak ziemisty z odrobiną goryczki, daje barwę brązową.
  • Dąb biały – jest nieco łagodniejszy, nadaje potrawom zabarwienie ciemnożółte; polecany do wędzenia wołowiny, ryb i drobiu
  • Buk – nadaje potrawom wędzonym zabarwienie złocistożółte; zalecany szczególnie do wędzenia wieprzowiny oraz ryb.
  • Grusza – paląc drewnem gruszy, uzyskamy w czasie wędzenia barwę czerwonego wina; do wędzenia przede wszystkim drobiu.
  • Olcha – najczęściej stosowane drewno w Polsce do wędzenia; uzyskuje się ciemnożółty kolor, przechodzący w brąz; polecany do wędzenia wszystkich mięs i ryb.
  • Orzech – uzyskujemy ciemnożółte zabarwienie mięs, oraz specyficzny aromat potraw; do wędzenia drobiu i ryb.
  •  –Klon cukrowy – dym nadaje wędzonkom łagodny i lekko słodki smak, oraz złocistożółty kolor;  stosowany do wędzenia ryb i wołowiny.
  • Wiśnia – podobne walory smakowe dymu do dymu jabłoni ale jest lekko gorzki; można stosować do wędzenia drobiu; barwi skórkę na kolor ciemno brązowy.

 

POSIADAMY BOGATĄ OFERTĘ I SZEROKI ASORTYMENT DREWNA

Dysponujemy specjalistycznym zapleczem maszyn i pojazdów, dzięki czemu nasze produkty i usługi są zawsze na czas i najwyższej jakości. W naszej szerokiej ofercie usług i produktów, każdy znajdzie coś dla siebie. Do każdego klienta podchodzimy indywidualnie z największym zaangażowaniem i profesjonalizmem.