» Jak wybrać
Drewno z dawien dawna stanowiło podstawowy surowiec energetyczny w naszym kraju. Ogrzewanie drewnem opałowym to znaczna oszczędność w porównaniu do ogrzewania olejem lub gazem, szczególnie przy samodzielnym przygotowywaniu opału. Opalanie drewnem jest ponadto neutralne z punktu widzenia emisji CO₂, dlatego jest to rozwiązanie wyjątkowo ekologiczne. Drewno opałowe można użytkować w bardzo różny sposób począwszy od tradycyjnych pieców kaflowych poprzez kuchnie, piece centralnego ogrzewania, kotły moderatory, zgazowywanie drewna oraz ekstrawaganckie kominki z systemem rozprowadzania ciepła. W zależności od przeznaczenia drewna wyróżniamy drewno opałowe i kominkowe.
Istnieją pewne różnice pomiędzy drewnem opałowym, a kominkowym:
Aby dokonać właściwego wyboru drewna, wskazane jest wcześniejsze zapoznanie się z podstawowymi parametrami, określającymi przydatność opału. Należą do nich: wartość opałowa/ kaloryczność, szybkość przesychania drewna, udział kory, łupliwość, gęstość, wilgotność oraz obecność substancji smolistych, żywicy.
W oparciu o analizę powyżej wymienionych składowych wpływających na przydatność opału, stworzyliśmy subiektywny ranking przydatności kominkowej drewna. Gatunki podzielone zostały na 3 kategorie: bardzo dobre, dobre i dopuszczalne. Gatunki zostały umieszczone w kolejności od największej wartości.
GATUNKI BARDZO DOBRE : grab > buk > jesion > akacja > głóg > jarząb > orzech >śliwa > jabłoń > grusza > robinia > czeremcha
GATUNKI DOBRE : >brzoza > klon > wiąz > czereśnia > dąb > leszczyna >bez czarny > wiśnia >
GATUNKI DOPUSZCZALNE : >osika > lipa > wierzba >olcha
Ranking może być pewnym zaskoczeniem odnośnie niektórych ciężkich i twardych gatunków, które zostały zepchnięte na dalsze pozycje. Należy do nich dąb, który posiada dużą gęstość i twardość i w obiegowej opinii jest pożądanym drewnem opałowym. Niestety fakt, że charakteryzuje go: bardzo długi okres przesychania, bardzo duży udział kory, trudność w rąbaniu i duża zawartość niepożądanych substancji jak kwasy i garbniki, spycha go na dalszą pozycje w rankingu. Podobnie rzecz się ma z robinią (akacją), gatunkiem bardzo twardym i kalorycznym, jednak posiadającym największy udział kory ze wszystkich porównywanych gatunków. W skrajnym przypadku nabywca opału akacjowego może mieć w ogólnej masie nawet 30% kory o niskiej wartości opałowej.
Z drugiej strony może też dziwić wysoka pozycja gatunków owocowych. Jest to podyktowane niesamowitą gęstością drewna drzew owocowych, oraz innymi cechami. Gatunki owocowe posiadają stosunkowo cienką korę oraz wydzielają w czasie spalania specyficzny przyjemny owocowy zapach. W niektórych krajach zachodnich opał z drzew owocowych nosi nazwę drewna aromatycznego. Do wartościowych gatunków owocowych zaliczamy: śliwę, jabłoń, gruszę, czereśnię. Wiśnia trochę odstaje od poprzednich. Również niezwykle wartościowe gatunki owocowe ale leśne to głóg, jarząb oraz czeremcha.
W rankingu nie znalazły miejsca gatunki iglaste. Dlaczego??? Drzewa iglaste zawierają dużo żywicy, która skutecznie niszczy palenisko kominka i komin. Ze względu na swoje szybkie i intensywne spalanie, drewno iglaste ( głównie sosna) idealnie sprawdza się jako rozpałka do pieców centralnego ogrzewania.
W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji na temat kryterium klasyfikacji drewna jako opału, zapraszamy do przejrzenia kolejnych zakładek stanowiących rozwinięcie tematu.
POSIADAMY BOGATĄ OFERTĘ I SZEROKI ASORTYMENT DREWNA
Dysponujemy specjalistycznym zapleczem maszyn i pojazdów, dzięki czemu nasze produkty i usługi są zawsze na czas i najwyższej jakości. W naszej szerokiej ofercie usług i produktów, każdy znajdzie coś dla siebie. Do każdego klienta podchodzimy indywidualnie z największym zaangażowaniem i profesjonalizmem.